Het taboe waar de sportwereld over zwijgt

Het taboe waar de sportwereld over zwijgt

Taboe sportwereld

Niet alleen voor krachttraining is het belangrijk om te ontspannen, maar ook om blessures te voorkomen. Omdat je bij een te hoge spanning vaak ook je buik en daarbij je bekkenbodem gaat aanspannen. De gevolgen hiervan kunnen behoorlijk ingrijpend zijn. Helaas is het hierover praten vaak nog een taboe in de sportwereld.

Bekkengebied

Het bekken en de lage rug zijn de kern van jouw lichaam. Als er in de aansturing (coördinatie) van deze kern iets mis gaat, kan dat gevolgen hebben voor de gehele keten. Je kunt dit vergelijken met staan op één been: als jouw enkel niet goed stabiel is, val je steeds om.

Vaak als je coördinatie niet goed werkt, ervaren sporters dat als een instabiel gevoel. Wat ga je doen bij een instabiel gevoel? Compenseren, ofwel aanspannen.

Blessures

Doordat de spieren die gaan compenseren, harder moeten werken, kan dit pijnklachten gaan geven. Loop maar eens een hele dag met opgetrokken schouders, dat gaat vanzelf pijn doen.

Pijn in de lage rug of in het bekken bij sporters kan dus duiden op een te hoge spanning. Met name van de bekkenbodem en de buikspieren.

De bekkenbodemspier

De bekkenbodemspier is de spier die onder andere zorgt voor een stabiel gevoel in het bekken. Vaak als we ons instabiel in het bekken of lage rug gebied voelen, gaan we deze hard aanspannen. Vervolgens kan dit leiden tot pijn, maar ook tot incontinentie, pijn bij het vrijen, obstipatie en blaasontstekingen. Je kan hier meer over lezen in het volgende artikel (inclusief vragenlijst bekkenbodemdysfuncties):

Wat?

Hoe kom ik nou van pijn naar incontinentie en pijn bij vrijen? De bekkenbodem omsluit namelijk de plasbuis, het anale kanaal en bij vrouwen de vagina. Bij aanspannen kan de bekkenbodem deze vernauwen. Dat is handig als je je plas of poep op wilt houden, maar niet als het er dan eindelijk uit moet. Dan blijft er mogelijk nog wat achter.

Oplossing

Ondanks dat de gevolgen groot zijn, is de oplossing vrij simpel. Namelijk een goede buikademhaling. Bij een buikademhaling bolt de buik op als je inademt en veert deze terug (zonder aanspanning) bij een uitademing. Om je te helpen heb ik natuurlijk meerdere video’s voor je opgenomen.

Maar eerst nog even dit: praat met je sporters over deze problematiek. Of licht ze in ieder geval voor dat het kan gebeuren en dat er hulp beschikbaar is. Zowel een huisarts als een bekkenfysiotherapeut kan vaak uitkomst bieden. Als je het dan niet kon voorkomen, laat ze er dan zeker niet mee rondlopen.

Volg en like effectief sporten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.