Krachttraining? Ontspan!

Krachttraining? Ontspan!

Kracht vanuit ontspanning

Je bent sterker als je ontspant. Dus start altijd jouw krachttraining vanuit ontspanning.

Geloof je mij niet? Probeer eens de volgende opdracht of bekijk de video onderaan de pagina:

  • Sta eens op, terwijl je dit leest
  • Ga op één been staan
  • Span al je spieren in je been, enkel en voet zo hard als je kan
  • En ontspan
  • Doe het nog eens en vraag iemand je uit balans te brengen

Was je sterk genoeg om te blijven staan? Nee? ‘Maar je had toch je maximale spierkracht ingezet? Dus maximaal sterk?!

We gaan het nog eens proberen, maar nu mag je geen één spier aanspannen. Wat? Lukt dat niet? Je lichaam gaat automatisch corrigeren? Precies! Handig, he:)

Laat je nu nog eens uit balans brengen. Gaat het nu beter? Mooi! Dus je was sterker? Je kon de krachten van buitenaf beter weerstaan vanuit ontspanning? Hoe dat kan? Dat ga ik nu uitleggen:

Reserves

Als je volledig ontspant, kan je al je spiervezels nog inzetten. Dit kan je vergelijken met een leger. Iedereen staat nog achter je in het begin van de strijd. Als je ze allemaal tegelijk laat aanvallen, heb je geen back-up meer. Als de tegenstander sterker blijkt te zijn, kan je niets meer, behalve verliezen of terug trekken.

Maar wat als je nou slechts een deel inzet? Dan kun je zien hoe je tegenstander vecht, hoeveel mensen zij hebben en wat de beste strategie is. Dan kan je daarna altijd nog beslissen om de andere soldaten in te zetten.

Zelfsturend

Zo werkt je lichaam ook. Als je je lichaam zelf laat sturen, komt deze altijd met het beste resultaat. Je moet alleen helder hebben wat de opdracht is, hier langzaam naartoe opbouwen en daarna moet je je er niet mee willen bemoeien.

Als je bij je soldaten ernaast gaat staan tijdens hun gevecht en ze vertelt hoe het moet, zijn ze afgeleid en verliezen ze mogelijk hun leven. Nee, je hebt ze vooraf goed geïnstrueerd en nu moeten ze het zelf doen. Ze leren zelf ook, terwijl ze bezig zijn.

Effectieve krachttraining
www.pixabay.com

Kracht van coördinatie

Gelukkig mag ons lichaam een foutje maken en verliezen we daar niet gelijk ons leven mee. Ten minste als je het rustig opbouwt. Maar daar heb je een coach voor om je in te adviseren.

Dit is hoe je coördinatie werkt. Dankzij onze coördinatie zijn wij zo sterk.  Doe maar een kracht oefening die je nog nooit gedaan hebt, zo vaak als je kan. Totdat je helemaal uitgeput bent. Herhaal deze oefening twee dagen later weer; kon je het nu langer volhouden? Ja? Dat is raar, want toename van spiermassa duurt een paar weken. Dit moet dus door coördinatie komen.

Opbouw kracht

Na 4-6 weken heb je ook krachttoename van je spieren (hypertrofie). Maar als jouw lichaam deze spieren niet goed aanstuurt (coördinatie), heb je niets aan deze kracht. Je kan niet alleen op spierkracht hoger springen, dan moet je lichaam de spieren ook goed kunnen coördineren.

Samengevat wordt je dus pas sterker met een goede coördinatie en jouw coördinatie ontwikkelt zich het beste vanuit ontspanning en zonder jouw (rationele) bemoeienis.

Volg en like effectief sporten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.