5 tips voor een fit voltigepaard

5 tips voor een fit voltigepaard

5 tips

Tijdens een voltigetraining wil je je voltigeurs veel laten doen en leren, maar je wilt je paard ook niet overbelasten. Hier volgen een paar simpele trucs om jouw voltigetraining op het paard zo efficiënt mogelijk te laten verlopen.

1. Voorbereiding

Als eerste de voorbereiding. Het maakt natuurlijk wel uit of je met een team of met een solo aan het trainen bent. Als er meer dan drie voltigeurs in je les zitten, is een goede voorbereiding onontbeerlijk voor het fit houden van je voltigepaard.

Je kan een briefje maken met opdrachten voor op de grond en/of op de ton. Bij voorkeur ter voorbereiding voor hetgeen ze op het paard gaan doen. Je bespreekt bijvoorbeeld in stilstand de vlag, met een voorbeeld op het paard. Geeft daarna de opdracht om de vlag zelfstandig te oefenen op de ton en op de grond.

Laat ze elkaar corrigeren en de vlag minimaal tien keer doornemen, voordat ze het op het paard mogen proberen. Zo werk je ook gelijk weer aan de zelfstandigheid van je sporters.

2. Opbouw

Bij een kleinere groep vind ik het handig om hetgeen je in galop gaat doen, vooraf drie keer achter elkaar in stap uit te laten voeren op het paard. Ik merk dan dat hetgeen ik mijn voltigeurs wil leren er sneller ingeslepen zit. Zodat ik in galop nauwelijks hoef te corrigeren en mij kan concentreren op het paard.

Als blijkt dat dit niet zo is: terug naar stap, eerst weer corrigeren, de beweging inslijpen en dan pas weer in galop. Niet alleen voorkom je zo dat je paard eindeloos moet galopperen en daardoor uitgeput raakt, ook voorkom je dat je paard onnodig verkeerd belast wordt en de oefening misschien niet meer leuk gaat vinden. Harde landingen, prikkende tenen, ze accepteren het braaf, maar leuk is anders!

Fit voltigepaard
Fotograaf Nathalie Leclezio

3. Afwisseling

Ook is het goed voor de voltigeurs en voor je paard om op de rechterhand dingen te oefenen. Ik start met inlongeren altijd rechtsom en laat de voltigeurs opzwaaien tot ligsteun, bankje maken en staan in draf. Dit herhaal ik daarna in galop.

De eerste oefening (ligsteun) is voor de lichaamsspanning tijdens de beweging van het paard. Het bankje is essentieel voor een goede vlag. En als je rechtsom goed kan staan, is linksom een makkie.

Aan het einde longeer ik het paard rechtsom uit en soms laat ik de voltigeurs dan weer een ronde staan. Zelfs met binnen-, buitenwaarts en, bij heel goede voltigeur, ook achterwaarts staan. Maar je kan dit laatste ook al tijdens de training doen, in plaats van erna.

Ik kies daar niet snel voor, omdat je in een opbouw werkt en als ik tussendoor van kant wissel, verbreekt dat mijn opbouw. Maar aan de andere kant laat motorisch leren zien dat variëren goed is voor het kunnen improviseren van je sporter. Dus voor beiden is iets te zeggen.

4. Krachttraining

Als je je paard nog aan het opbouwen bent in kracht, kan je je voltigeurs afwisselen in galop en stap. De helft doet in stap een oefening en de andere helft in galop. Om en om doe je een voltigeur in galop en daarna in stap en daarna weer in galop, enz.

Door veel overgangen te maken met je paard, kan je de verzameling goed trainen, wat ten goede komt voor de kracht. Ook train je zo gelijk niet te lang. Want als je echt kracht wilt trainen, moet je je beperken in de tijd. Anders ben je al gauw conditie aan het trainen en wordt je paard niet sterker.

5. Blessurepreventie

Ga niet te lang door als jouw paard moe wordt. Galoppeert hij niet meer correct, stop dan. Want het paard gaat compenseren als hij moe wordt en dit kan blessures in de hand werken.

Om te zorgen dat jouw voltigepaard lang genoeg kan galopperen in de voltigetraining, moet je daarbuiten het paard trainen op balans en fitheid. Dit kan door middel van springen, dressuur, buitenritjes of cross country. Ook longeren is een goede optie, waarbij je je richt op de ontwikkeling van het paard.

Wees voorzichtig om het paard meer te laten doen dan wat hij kan. Voltigeurs zijn uiteindelijk makkelijker te vinden dan een goed voltigepaard;) Dus mijn grootste advies: wees zuinig op je grote vriend. Hij zal je dankbaar zijn.

Volg en like effectief sporten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.